Pár zajímavostí a otazníků







Zajímavosti


Auditorium o Whisky na MAGEU


Na adrese www.mageo.cz/.chatroom/19064 se nachází Auditorium: WHISKY, WHISKEY a BOURBON - seriozní řeči o ušlechtilém pití. Abyste si ho mohli přečíst a třeba i přispět, nemusíte být ani přihlášeni, ani registrováni. Můžete si přečíst několik stran příspěvků zpátky, sami přispět, či se třeba zeptat. Je to asi jediné auditorium na českém webu věnované tomuto ušlechtilému nápoji.



Nechte si namíchat vlastní whisku


Na adrese www.whisky-blenders.demon.co.uk je možné si nechat namíchat vlastní whisku. Tato možnost mě opravdu láká, ale problémem asi budou finance. Nejedná se samozřejmě o záležitost nejlevnější. Nemám strach, že bych peněz za takovouto láhev litoval, ale spíš je nemám. Přesto pokud se to podaří s penězma nějak vymyslet, tak se chystám to realizovat. Pokud to i Vás zaujalo a budete to realizovat Vy, dejte vědět. Asi nejen já budu hodně zvědavý.



knížka - Kniha o Skotské Whisky - Mark Skipworth

Velká část knihy je věnována povídáni o whisky od minulosti do současnosti. Druhá půlka potom jednotlivým značkám. Zmapovat všechny značky je nemožné, proto zde mnoho informací chybí. Navíc informace o jednotlivých značkách jsou velmi stručné. Nejvíce mi ale vadí plný překlad do češtiny. Např. běžně použivané Single Malt je překládáno jako Čistá sladová, nebo Vatted Malt jako Sudová sladová. U této knihy mám bohužel pocit, že cena (cca 500,-) neodpovídá kvalitě.






knížka - Průvodce světem Whisky - Jim Murray

V knížce procestujeme palírny Skotska, Irska, Ameriky a Canady. Dovíme se další informace o výrobě a z historie whisky a u některých značek najdeme i autorův názor na tuto značku. Z anglického originálu "The Complete Guide to Whisky" vydaného nakladatelstvím Carlton Books roku 1997 přeložil Radek Šimek. Encyklopedicky se zaobírá whisky podle krajů a palíren. Podle mého názoru velmi zajímavá knížka plná velkého množství informací.






CD-ROM - The Whisky Pilot

CD-éčko plné informací o Skotské, Irské, Canadské, Japonské a Americké whisky (whiskey, bourbonu). Další informace o něm se dají najít na adrese: www.whiskyweb.com/direct/gifts/wh_pilot. O tomto CD by se dalo říci, že se jedná o encyklopedii značek. Je zde abecedně seřazeno velké množství značek, ale jsou zde informace o whisky a palírnách. Je možné přes některé firmy koupit toto CD i v čechách.






knížka - Skotská Whisky (Poznejte nejlepší palírny) - Daniel Lerner

Tato knížka pojednává hlavně o malt whisky a o palírnách spojených s těmito whisky. Několik informací obecně o whisky a několik informací o produktech některých palíren. Bohužel celkem stručná.







knížka - Duch Whisky (laskavé rozjímání o vodě života) - Richard Grindal

po celou dobu čtení této knížky mě neopouštěla chuť na whisky. Jen jsem nevěděl zda číst, či radši vychutnávat nějakou dobrou whisku. Spíše čtivá, než encyklopedická knížka, plná informací o palírnách a whisky, doplněná autorovými zážitky a různými příběhy z historie whisky.






knížka - Jak blufovat o whisky - David Milsted

Tuto útlou knížku jsem si přečetl dvakrát, celkem rychle po sobě. Přestože jsem o ní slyšel mnoho dobrého, jsem z ní zklamán. Celá kniha se nese v duhu blufování (jak jinak, když se jmenuje: Jak blufovat ...). A jak je zde také napsáno: blufovat - klamat, předstírat, přelstít; blufování - suverénní předstírání znalostí v mluveném slově i chování. Proto neočekávejte, že se zde dozvíte mnoho informací, spíše se dozvíte, co říci, aby ten kdo také nic neví, si myslel, že vy víte všechno. (To je jak naši politici (a nejen naši), po hodině jejich proslovu mám pocit, že ani oni nevědí o čem vlastně mluví, ale dokáží to celkem slušně maskovat.) Některé informace jsou v této knížce podány tak, že nejsem s to chvílemi poznat, kdy nám sdělují něco zajímavého a kdy jen blufují. Pro pobavení dobrý (ale četl jsem lepší).






Otazníky

Vatted Malt Whisky


Vatted malt whisky - whisky míchaná pouze ze sladových whisky. Neobsahuje žádné obilné whisky. To je celkem pevně dané, ale horší je to s překlady. Je samozřejmě otázka zda některé pojmy a názvy vůbec překládat. Je název odvozen od slova vatting - míchání whisky ?? a dal by se spíše překládat jako míchaná sladová whisky ?? (s tímto překladem jsem se zatím nesetkal, vznikl pouze v mé hlavě, při tomto zamyšlení). Či je odvozen od slova vat - sud ?? a dal by se překládat jako sudová sladová whisky ?? (s tímto překladem jsem se již setkal v několika knížkách). Pokud už vůbec překládat, tak bych se asi přikláněl k neoužívané první variantě, alespoň mně připadá logičtější a výstižnější. Ta druhá varianta, která se používá, mě osobně tahá za uši a nepochopil jsem ani její logiku, všechny whisky přece zrají v sudech a proč zrovna této by se mělo říkat sudová. Jak to vidíte vy?


Whisky Printer's - Stock Plzeň Božkov


Koupil jsem si tuto whisku ze zvědavosti. Chuťově mě nijak moc nenadchla. Navíc jsem jaksi nepochopil o jaký druh whisky se v tomto případě jedná. Na přední etiketě je možné číst: Jemná sladová whisky. Na zadní etiketě: nejpůvodnější česká whisky, whisky řezaná. Na víčku: Finest Blended Malt Whisky.

Z toho všeho vlastně nevím o jakou whisky se vlastně jedná. Pokud se nemýlím tak Finest Blended Malt Whisky nejde úplně dohromady. Pokud někdo znáte odpověď, byl bych rád, kdyby mi ji mohl poslat. Děkuji.

Odpověď je nablízku. Dostal jsem mejla přímo z Plzně a byly mi v něm přislíbeny bližší informace. Doufám, že dorazí.
Po čtyřech měsících již v odpověd nablízku nevěřím.









Zpět