Mystify







Luxusní 18-letá Whisky určená speciálně pro český trh



Mystify - Single Highland Malt Scotch Whisky je luxusní 18-letá skotská whisky určená pouze pro český trh při příležitosti roku 2000.

Už i Česká Republika se zařadila po bok velkého množství států, pro které je vyrobena a namíchána whisky. Tato whisky potom bývá dostupná pouze v těchto státech a někdy v síti Duty Free Shopů. Vedle již existující klasické whisky (Wyzour) se nyní objevila i whiska luxusní - Mystify. (pro porovnání: speciálně pro trhy v Latinské Americe se vyrábí Ballantine's 18 Years Old, pro Duty Free Shopy Ballantine's Sensations) Díky některým mým přátelům jsem byl pozván na první prezentaci této whisky v České Republice. Měl jsem tedy již možnost ji ochutnat, seznámit se s její charakteristikou a přinést Vám první informace o této nové značce včetně fotografie. Někdo se možná pozastaví nad tím, proč na fotografii není láhev plná. Odpověď zní: k čemu je skotská, když ne k pití - a to je přesně to, čeho jsme se drželi. Tato whiska bude v Čechách oficiálně uvedena na trh v polovině května. Je možné, že právě při příležitosti 3. Mezinárodního veletrhu vín a lihovin v roce 2000. Osobně si myslím, že tento 18-ti letý skvost by neměl chybět v žádném baru milovníka whisky (a nemyslím tím pouze odborníky). Její běžná prodejní cena byla doporučena: 1.480 ,- Kč.
A něco o whisky. Je namíchána přesně z 29 druhů whisky. Základním kamenem této kvalitní směsi je A.W. Hirsch Reserve (19y) a Talisker (obě pocházejí ze Skotské Vysočiny, nedaleko města Dumfries). Charakteristika: barva - zlatočervená, vůně - komplexní s lehkým nádechem tropického ovoce, chuť - výrazná s náznakem rašelinových blat s dlouhým vanilkovým tónem. Její rozmáchlé epické vlastnosti inscenuje Scott (mistr blender) s řemeslně dokonalým přehledem a originální invencí zkušeného mistra narativního obrazu. Jako u každé whisky takovýchto kvalit se doporučuje ji neředit jinými nápoji. Pokud by Vám připadala silná, tak pouze vlažnou vodou, aby nezanikla její vůně a chuť.





Co jěště byste měli o Mystify vědět.

První zmínka o whisky Mystify se na těchto stránkách objevila v květnu 2000 před Mezinárodním veletrhem vín a lihovin. Velmi dlouhou dobu zůstala zmínka o této whisky nepostřehnuta. Prvním kdo odhalil tajemství této whisky je zakladatel auditoria: WHISKY, WHISKEY a BOURBON - seriozní řeči o ušlechtilém pití CUMAK. Odhalil nejen většinu protiřečících si tvrzení o této whisky, ale i protiřecící si vlastnosti (chuť a vůně). A jak to teda s Mystify je? Single Highland Malt Whisky určitě nebude namíchána z 29 druhů. A.W. Hirsch Reserve (19y) je sice opravdu devatenáctiletý, ale je to bourbon a ten těžko bude i součástí míchané skotské whisky. Talisker je sice Skotská single malt, ale nepochází z Vysočiny, ale z Ostrovů. A město Dumfries navíc leží ve Skotské nížině. Nevím jaká je chuť s náznakem rašelinových blat, ale určitě si myslím, že bych ji nechtěl ani poznat. A celá ta další věta je opsána z jedné recenze v jednom filmovém měsíčníku. Láhev je od Four Roses a etiketu jsme vymysleli a následně udělali v Corelu (a že se nám povedla, co). Jaká byla bilance za zhruba rok a půl existence této whisky? První kdo odhalil její identitu byl již zmiňovaný CUMAK z Magea (tož sláva mu). Dále: celkem 6 lidí pochybovalo o existenci této whisky (nejčastěji je uvidivilo single malt X 29 druhů), asitak 5 lidí po mě chtělo doporučení, kde tuto whisku koupit. No bilance nic moc. Celá tato whisky byla vymyšlena jako takový malý testík, kolik lidí, kteří budou číst toto povídání, zarazí těch několik do nebe volajících nesmyslů.







Zpět